Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Mandi

28. jul 2011 ob 08:56:28

Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega početja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu protivladnih protestov letos spomladi (ti. arabska pomlad) pa so ukrepe samo že poostrili. Močnejšega nadzora so bili deležni študentje in profesorji na univerzah, blokirane znane spletne strani s ponudbo navideznih privatnih omrežij (VPN), ki celoten promet usmerijo čez šifriran kanal in s tem otežujejo nadzor; številnim intelektualcem so pobrisali bloge in mikrobloge. Od marca imajo tudi tudi cenzuro telefonskih pogovor v realnem času. Le pri iniciativi Zeleni jez (namestitev varnostne nadzorne opreme na novo kupljene osebne računalnike) so nekoliko omejili kriterije.

Mnogi, zlasti manjši lokali so že izklopili svoje wi-fi usmerjevalnike, kar je povzročilo precej negodovanja med strankami. Poznavalci domačih razmer so ob tem zapisali, da je bil prav to (znatno zmanjšanje števila wi-fi hotspotov) eden od ciljev iniciative. Klasične (ožičene) kavarne z namenskimi računalniki že imajo nameščeno "vso potrebno" nadzorno opremo.