Kitajska cenzurira telefonske pogovore v realnem času

Matej Huš

23. mar 2011 ob 07:16:27

Na plano prihajajo novi podatki, kako se Kitajska trudi preprečiti vsakršne poizkuse razlitja arabskih protestov na azijska tla. Včeraj smo pisali o prihuljenem blokiranju Gmaila, a to še zdaleč ni edino kitajsko orožje. The New York Times poroča, da Kitajska v realnem času nadzira in cenzurira telefonske pogovore.

To je ugotovil nek poslovnež iz Pekinga, ki je na telefonu v angleščini citiral Hamleta (The lady doth protest too much, methinks.) Ko je vdrugo izgovoril besedo protest, se je zveza prekinila. To ni osamljeni primer, saj je v ponedeljek nekdo drug izgovoril besedo protest v kitajščini in zveza se je vnovič hipoma prekinila. Gre za osupljiv dosežek, saj očitno Kitajci nadzorujejo vse telefonske klice v realnem času.

Dogajanje iz zadnjih tednov kaže, da Kitajska poizkuša z vedno ostrejšim nadzorom nad vsemi vrstami telekomunikacij v državi. Poleg blokiranja Gmaila in nadziranja telefonskih pogovorov v realnem času so se lotili tudi VPN-jev in razširili seznam blokiranih besed pri iskanju z Googlom (recimo že nekaj mesec je nemogoče iskati termin svoboda). Spomnimo, da so en dan blokirali LinkedIn in celo spletno stran hongkonške borze.