Kitajski masaker desetin blogov

Matej Huš

16. jul 2010 ob 09:50:46

Včeraj smo pisali, da se kitajski Zeleni jez poslavlja, a to ne pomeni, da bi Kitajci odstopali od velikega cilja nadzora nad internetom. Associated Press poroča, da so kitajske oblasti v sredo izvedle internetno racijo preveč svobodomiselnih blogov. Odstranili so več deset blogov in mikroblogov (Twitterju podobnih platform za objavljanje enovrstičnic). Večina blogov je izginila s priljubljene strani Sohu, kjer so objavljali pisci in odvetniki, prizadete pa so še Netease, Tencent in Sina.

Kot pravi odvetnik Džićjang Pu, je pri pisanju prispevka za svoj blog nenadoma ugotovil, da bloga ne more več odpreti. Tudi Džijung Śu, ki ima piše kritičen blog do kitajskega režima, je opazil izginotje svojega bloga. Medtem je bloger Juan Jao naštel vsaj 61 blogov samo na Sohuju, ki so bili odstranjeni. Tri izmed naštetih strani za gostovanje blogov po več mesecih delovanja prikazujejo znak beta, medtem ko je četrta nedostopna domnevno zaradi vzdrževalnih del. Upravljavci strani niso želeli dati komentarjev.

Kitajske oblasti skrbijo novi tehnike objavljanja, ki jih omogočajo platforme za mikrobloganje, kakršen je Twitter. Prek njih si izmenjujejo povezave na celotne bloge, kjer obravnavajo tematike, ki oblastem niso povšeči. Spomnimo, da Facebook in Twitter nista dostopna že od lanskega leta.