Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Matej Huš

7. jul 2011 ob 12:42:14

Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote itn. Letos so kvote dodatno znižali za 35 odstotkov. Mednarodna trgovinska organizacija (WTO) je zato pred 18 meseci na predlog EU, ZDA in Mehike začela preiskavo o zakonitosti teh ukrepov.

Ta teden so objavili rezultate preiskave. Ugotovili so, da so bile kitajske omejitve izvoza nezakonite, saj so kršile kitajsko pristopno pogodbo za članstvo v WTO in pravila te organizacije. Primer je poleg redkih zemelj obsegal tudi druge pomembne surovine, med njimi magnezij, mangan, silicijev karbid, kalcijev fluorid in rumeni fosfor (zmes belega in rdečega fosforja). Vse to so izjemno pomembne surovine, ki se uporabljajo v elektronski, aluminijevi, avtomobilski in kemični industriji. Brez teh elementov ni računalnikov, avtomobilov, akumulatorjev, sončnih celic in drugih kvazizelenih tehnologij.

Kitajska je trdila, da prekomerno izkoriščanje teh virov onesnažuje okolje, kar je bil razlog za zaščitne ukrepe. WTO je v preiskavi odkrila, da ni dokazov, da bi ukrepi kakorkoli zmanjšali onesnaževanje, so pa le povečali ceno surovin na svetovnem trgu. Kitajska se je na odločitev že odzvala in napovedala reformo izvoza redkih zemelj. Odločitev WTO obžalujejo, zato se bodo nanjo pritožili - in tu imajo simpatije Rusije, Indije in Ukrajine, ki imajo prav tako velike zaloge teh surovin. V uradni izjavi za tiskovno agencijo Xinhua so odločitev WTO odločili kot nesmiselno, saj je obče znano, da tovrstno rudarjenje obremenjuje okolje. Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je povedal, da bodo o problemu govorili prihodnji teden na srečanju v Pekingu, in Kitajski zagrozil s pravnimi sankcijami, če ne bodo spoštovali odločbe WTO.