Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Matej Huš

14. mar 2014 ob 19:33:08

Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping, poenoteno iskanje, sinhronizacija podatkov, odklep s potegom in samodejno dokončanje, zahtevajo 40 dolarjev odškodnine na vsak prodan telefon. V postopku proti Motoroli je Apple enega izmed navedenih patentov ocenil na 60 centov na prodan telefon, tu pa zanj zahtevajo 12,49 dolarja. Apple pričakuje, da bo Samsung ceno svojih izdelkov preprosto dvignil za 40 dolarjev, a Korejci imajo drugačne načrte.

Da postavimo številke v perspektivo, lahko konzervativno ocenimo, da v povprečnem modernem pametnem telefonu najdemo zagotovo 125.000 patentov. Po Applovem izračunu je torej tak telefon vreden milijon dolarjev. Povemo lahko še drugače. Samsung je lani prodal dobrih 300 milijonov pametnih telefonov. Če bi za vse moral plačati zahtevani znesek, bi to letno naneslo več kot 10 milijard dolarjev. Četudi bi licenca zajemala le desetino telefonov, bi bilo to še vedno več, kolikor je moral lani plačati odškodnine. In to bi bilo vsako leto. Ali še z drugega zornega kota: Samsung za uporabo vseh svojih patentov, ki pokrivajo standardizirane tehnologije, zahteva 2,4 odstotka od prodajne vrednosti telefona. Pri tipičnem pametnem telefonu je to okrog 12 dolarjev, pa je Apple na sodiščih zatrjeval, da je to preveč. Microsoft pa naj bi za celoten portfelj patentov, ne le pet, od vsakega prodanega androidnega telefona dobil med 10 in 20 dolarji. Nokia se je leta 2011 poravnala z Applom in tedaj je Apple plačal 10 dolarjev za vse Nokiine patente v telefonu.

Sojenje se začne 31. marca in tudi zatem nam zgodb še ne bo zmanjkalo, saj ta postopek še ne vsebuje najnovejših modelov Galaxy in iPhone 5S. Sodni mlini meljejo počasneje od inženirjev. Kar se tiče konkretnega postopka, pa očitno Apple zelo dobro ve, da mora zahtevati bistveno več, kot pričakuje.