Microsoft toži Barnes & Noble zaradi Androida

Matej Huš

22. mar 2011 ob 07:44:51

Microsoft je včeraj vložil tožbo zoper Barnes & Noble in izdelovalce androidnega bralnika e-knjig oziroma tabličnega računalnika (tudi podjetji Foxconn International Holdings in Inventec Corporation) zaradi domnevnih kršitev patentov v platformi Android. V Redmondu pojasnjujejo, da platforma Android krši številne Microsoftove patente, to pot gre za funkcije, ki "so nujne za uporabniško izkušnjo". Kršitve se skrivajo v načinu, kako uporabniki Nooka in Nooka Color preklapljajo med zasloni, ko iščejo informacije.

Ker z Barnes & Noblom niso mogli najti skupnega jezika o licenciranju, jim ni preostalo drugega kakor vložiti tožbo. Poleg tožbe na sodišču v zvezni državi Washington so sprožili še postopek pri Komisiji za mednarodno komisijo (ITC), je povedal Horacio Gutierrez iz Microsofta.

To ni prvi primer, da Microsoft napada Android. Že lani oktobra so vložili tožbo zoper Motorolo, ki naj bi tudi kršila Microsoftove patente v svojim implementaciji Androida. Motorola jim je vrnila z enako mero, kasneje pa ste obe podjetji tožbi še razširili. Svetla izjema je Microsoftov odnos s HTC-jem, s katerim sta lani sklenila dogovor o licenciranju, ki HTC-ju dovoljuje izdelavo androidnih naprav.