Microsoft samo od Samsunga dobi milijardo dolarjev licenčnin letno

Matej Huš

4. okt 2014 ob 21:25:56

Stranski učinek Microsoftove tožbe zoper Samsung zaradi zamud pri plačilu licenčnin je javna objava zneska, ki ga v Redmondu vsako leto iztržijo od Korejcev iz naslova licenčnin za patente v Androidu. Znesek je lani dosegel milijardo dolarjev.

Gre za dogovor iz leta 2011, ko sta se Microsoft in Samsung dogovorila za višino nadomestila, ki ga mora Samsung plačati od vsakega prodanega androidnega telefona, ker operacijski sistem Android uporablja nekaj funkcij, ki jih je patentiral Microsoft. Znesek je bil tajen, potem pa je Microsoft avgusta vložil tožbo zoper Samsung zaradi zamude pri plačilu obroka licenčnine. Prodaja Samsungovih telefonov je namreč od leta 2011 poletela v nebo, temu pa je sledila tudi višina licenčnin. To pa Samsungu ni všeč, zato išče načine, da bi se plačilu izognil.

Zamuda sega v leto 2013, ko je Samsung obrok, ki je zapadel oktobra, poravnal šele konec novembra. Razlog za zamudo je bil Microsoftov prevzem Nokie, ki je premešal karte na patentnem bojišču. Samsung trdi, da prevzem razveljavlja patentne dogovore, Microsoft pa terja plačilo 6,9 milijona dolarjev zamudnih obresti po pogodbi. Dogovor je sklenjen za sedem let; prvo plačilo je Samsung izvedel po dogovoru, drugo je že omenjeno zamujeno, tretje plačilo za leto 2014 pa še ni zapadlo, je pa Samsung zanj dobil fakturo junija letos.