Sedaj Apple terja prepoved uvoza Samsungovih izdelkov

Matej Huš

5. jul 2011 ob 15:38:24

Čeprav je Samsung odstopil od ene izmed ničkoliko tožb zoper Apple, slednji ni pozabil odgovoriti na Samsungovo zahtevo za prepoved uvoza Applovih izdelkov v ZDA. Zato so na kalifornijsko sodišče vložili zahtevo po izdaji začasne odredbe o prepovedi uvoza tabličnih računanikov Galaxy Tab 10.1 ter pametnih telefonov Infuse 4G, Galaxy S 4G in Droid Charge v ZDA. Medtem ko Komisija za mednarodno trgovino (ITC), kamor je svojo zahtevo poslal Samsung, odloča navadno več kot leto dni, si Apple zaslišanje pred kalifornijskim sodiščem obeta v mesecu dni.

Svoj zahtevek utemeljujejo s kršitvijo štirih patentov. Trije patenti se nanašajo na videz naprav Galaxy Tab, Galaxy S 4G in Infuse 4G, ki da neupravičeno posnemajo iphone in ipade, medtem ko je četrti patent tehnične narave in pokriva specifične funkcije (list scrolling, prevajanje dokumentov, povečava, vrtež) za prikaz vsebin na na dotik občutljivem zaslonu. Tega krši Droid Charge.

Applova poteza je nenavadno drzna, ugotavljajo na FOSS. Če jim uspe dokazati kršitve, bo moral Samsung zelo kmalu odstraniti omenjene naprave z ameriškega trga. Če pa bo Applov zahtevek zavrnjen, bo Apple sicer še vedno imel tehnično nespremenjen primer v ostalih procesih zoper Samsung, a bo vse skupaj dajalo precej slabši videz in v psihološko prednost postavilo Samsung.

To pa ni edini razplet dogodkov v dvoboju Samsung-Appel prejšnji teden. Samsung je vložil nove tožbe zoper Apple v Londonu in Rimu, tako da ga sedaj tožijo osemkratno v šestih različnih državah na treh kontinentih.

Se še komu zdi, da je šlo vse skupaj nekoliko predaleč?