Google dela na pretvorniku iz Flash SWF v HTML5

Mandi

3. jul 2011 ob 21:11:04

Adobe Flash v zadnjih letih doživlja konkretno karierno krizo. Negodovanje iz Cupertina je preraslo v splošno prepričanje, da gre za potratno, hroščavo in nevarno platformo, ki jo je moč hitro in enostavno zamenjati s tehnologijami HTML5 (javascript, css3, 3d pospešeni canvas/ webgl / video). Celo Windows 8 predvideva pisanje widgetov na ta način, namesto s hišno rešitvijo Silverlight oz. namenskim Adobe Air. Zdaj pa se je zganil še Google in napisal pretvornik v HTML5.

Pretvornik je delo Pietera Sensterja, mladega britanskega programerja, ki se je lani oktobra kot pripravnik pridružil Googlovi ekipi za mobilno oglaševanje. Po dobrem začetku mu je podjetje ponudilo redno zaposlitev in lastno projektno ekipo, zdaj pa so rezultat z imenom "Swiffy" objavili na Google Labs.

Swiffy kot vhod vzame prevedeno flash datoteko (.swf) in ven izpljune nekaj javascript kode, vsi grafični elementi (slike, videi, zvočni posnetki, actionscript koda) pa se pretvorijo v JSON. Za zdaj podpirajo le SWF 8 (2009) in Actionscript 2.0, zato se zna zgoditi, da bodo določeni deli filmčka manjkali. To niti ni moteče, ker Google ne cilja na flash igrice, infografike in druge močno interaktivne izdelke, ampak na oglase. Produkcija slednjih poteka v oglaševalskih agencijah, kjer večino kadra dela prav na Adobe-jevih izdelkih, zato je večina animiranih oglasov v obliki SWF. Google bi rad taiste oglase prikazoval na Android napravah, brez mučenja s podporo za Flash.

Program smo preiskusili na naključnem oglasu na Slo-Techu in deluje brez težav (glej sliko oz. galerijo primerov). Pretvoriti je mogoče le filmčke do pol megabajta, rezultat pa na svojih strežnikih hranijo le 10 minut. Izvorna koda za zdaj ni na voljo, čeprav se prošnje zanjo že vrstijo. Istočasno veliko ljudi razmišlja o primerjavi z marca predstavljeno rešitvijo Adobe Wallabe. Slednja je namenjena predvsem dizajnerjev za izvoz posameznih animacij v HTML5 in zatorej potrebuje kar izvorno kodo projekta (.fla namesto .swf).

Googlu se je zdela ta omejitev nesmiselna, zato pač delajo na pretvorniku iz binarnega SWF v HTML5. Z njim mislijo prebroditi čas, ki ga dizajnerski in oglaševalski studii rabijo za prehod na HTML5. Kako bo na vse skupaj odgovoril Adobe, bo razvidno v prihodnjih mesecih.