Flash bo res umrl decembra

Matej Huš

21. jun 2020 ob 14:15:54

Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo strani s Flashem nenadoma nehale delovati, pomeni pa nekaj pomembnejšega. Takrat bo konec popravkov in posodobitev za Flash, torej bodo vsi znani in morebiti še v prihodnosti odkriti hrošči in varnostne luknje tam ostale večno. Adobe bo tako tudi nehal distribuirati Flash.