Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Matej Huš

3. jun 2011 ob 08:50:59

Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno tipkovnico (pravzaprav dve v različnih velikostih), prav enako dobro pa deluje tudi na klasičnih računalnikih s tipkovnico, miško in ostalim. Poskrbljeno je tudi za stare programe, ki še nimajo novega vmesnika in videza. Mogoča je tudi uporaba klasičnega namizja. Za popolno uporabo novega sistema je potrebno imeti vsaj ločljivost 1366 x 768 (torej 16:9), medtem ko pri manjših odpade del namizja ali pa se celo ponudi le staro namizje.