Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Matej Huš

13. maj 2019 ob 19:19:14

V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih podatkov je lahko nižja, a formulo za izračun spodnje meje natančno predpisuje EU. V praksi se je zato pojavljal shizofren položaj, ko so bili med gostovanjem v EU vsi klici v vse države EU "brezplačni" (oziroma obračunani kakor domači klici v domačem omrežju), medtem ko so klici iz domačega omrežja v tujino stali poljubno. Ceneje je bilo s slovensko številko iti na Hrvaško in klicati na Švedsko, kakor pa iz Slovenije klicati na Švedsko.

S prihajajočo spremembo se ta anomalija zmanjšuje, a ne izginja povsem. Evropska komisija si bo prizadevala za popolno izenačitev klicev doma in po EU, a je do tja še daleč.