Danes še zadnje znižanje stroškov mobilnega gostovanja v EU

Matej Huš

1. maj 2016 ob 12:30:50

Prihodnje leto junija bo mobilno gostovanje v EU preteklost, saj operaterji za mobilne storitev v državah EU ne bodo smeli zaračunavati več kot v domačih omrežjih. Danes pa so se cene v prehodnem obdobju še zadnjikrat znižale.

Od danes pa do 15. junija 2017 so največji dovoljeni pribitki na cene v domačem omrežju za uporabo v EU naslednji: 0,05 evra na minuto za odhodne klice (vedno se obračuna ena polna minuta, kasneje pa v sekundnem intervalu), 0,0114 evra na minuto za dohodne klice (sekundni obračunski interval), 0,02 evra za poslano kratko sporočilo in brezplačen prejem kratkih sporočil, 0,05 evra na megabajt za prenos podatkov (obračun po kilobajtih). Omejitev porabe v tujini je 50 evrov mesečno, potem mora operater storitve izključiti, razen če uporabnik izrecno zahteva višjo omejitev. Vse cene so brez DDV-ja, torej jim je treba pri slovenskih operaterjih prišteti še 22 odstotkov, in predstavljajo najvišje dovoljene cene.

Regulirane so tudi skupne maloprodajne cene, ki ne bodo smele presegati 0,19 evra na minuto za odhodni klic, 0,06 evra za poslano sporočilo in 0,20 evra prenos megabajta podatkov, razen kadar je že osnovni paket v domačem omrežju dražji. Tedaj bo morala biti cena v tujini enaka kot doma. Operaterji lahko zaračunavajo manj oziroma nudijo pakete z zakupljenimi količinami, kot je to pri nas v navadi.

Regulirane cene veljajo za vse države članice EU in tri članice Evropskega gospodarskega prostora (Islandijo, Liechtenstein in Norveško). Zato velja posebna pozornost pri gostovanju v Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji in Črni gori, kjer so tarife bistveno višje. Pri uporabi mobilnih storitev v teh državah se pri domačem operaterju splača pozanimati za paketne storitve (npr. opcija Balkan pri Telekomu Slovenije ali EU in Balkan pri Simobilu) in katere države pokrivajo. Najdražja ostaja Švica.