LulzSec razpuščen

Matej Huš

26. jun 2011 ob 11:30:40

Zloglasna hekerska skupina LulzSec, ki je bila v zadnjih dveh mesecih odgovorna za številne napade na spletne strani podjetij in vladnih organizacij po celem svetu, se je včeraj v baader-meinhofovskem slogu poslovila. Na Twitterju so objavili povezavi do izjave za javnost in še zadnjega paketa ukradenih dokumentov, s čimer so poglavje o LulzSecu končali.

Še v petek je njihov domnevni vodja dal anonimni intervju za The Associated Press, v katerem ni razpustitve niti omenil. Namesto tega se je pohvalil, da so uspešno napadli tako korporacije, kot je Sony, kakor tudi vladne FBI, CIA itd. Imeli naj bi še pet gigabajtov dokumentov, ki bodo objavljeni v prihodnjih treh tednih. LulzSec je sicer kmalu zanikal avtentičnost intervjuja.

Dan pozneje, v soboto, so v izjavi za javnost zapisali, da je minilo 50 dni, kolikor časa so že od začetka načrtovali, da bo križarski pohod trajal. Dejali so, da so v zadnjih dveh mesecih napadali korporacije, vlade in tudi običajno prebivalstvo predvsem zato, ker so mogli. Želeli naj bi se zabavati, želeli so si vznemirjenje ob anarhističnih napadih, manj pa jih je zanimala slava. Priznati je treba, da tudi z iskanjem slave niso skoparili, saj se nikoli niso pozabili pohvaliti, kam so spet vdrli.

To je uradna razlaga in eden izmed možnih razlogov za razpustitev LulzSeca. Prav lahko pa razlog tiči kod drugod. Morebiti so jim organi pregona na sledi, potem ko so v Veliki Britaniji aretirali 19-letnega hekerja, ki po besedah LulzSeca ni bil pomembneje povezan s skupino, čemur policija ne verjame. Prav tako se je LulzSec zapletel v vojno z nekaterimi drugimi hekerskimi skupinami. Ta petek jih je napadel osamljeni jezdec, za katerega se je sprva verjelo, da se imenuje The Jester, sedaj pa je odgovornost prevzel Oneiroi. Poleg napada na stran LulzSeca je objavil osebne podatke hekerja Sabuja (Xavier de Leon), ki naj bi bil vodja LulzSeca.

Povsem možno je, da se je LulzSec enostavno naveličal svojega posla. Čeprav so objavili marsikaj zanimivega, recimo dosjeje arizonske policije, sta medijska pozornost in število bralcev na Twitterju plahnela. Pravzaprav je LulzSec dosegel, kar je želel. Imeli so svojih pet minut slave, še pomembneje pa so motivirali druge hekerje in skupine hekerjev, da nadaljujejo njihovo delo. S tem se lahko LulzSec umakne v varno ozadje in opazuje dogajanje, špekulira nekdanji slavni heker Kevin Mitnick.