Aretirani 19-letnik obtožen vdora v britanske strani

Matej Huš

23. jun 2011 ob 12:57:58

Britanska policija je ta teden aretirala 19-letnika iz Essexa, ki naj bi bil po besedah PCeU (britanske policijske enote za e-krminal) vodja LulzSeca, kar pa je skupina že zavrnila. Sedaj je znanih več podatkov.

Gre za 19-letnega Ryana Clearyja iz Wickforda, ki je bil sedaj uradno obtožen petih kaznivih dejanj po Criminal Law Actu in Computer Misuse Actu. Obtožen je, da je 20. junija napadel strežnike SOCA (Britanska enota policije za najtežji organizirani kriminal). Pred tem je napadel še Britansko fonografsko industrijo in nekatere druge strani. V zvezi z napadi na Sony in organizacijo CIA obtožnic niso vložili, si pa FBI prizadeva tudi za to in naposled izročitev. Bremenijo ga še zarotništva, saj naj bi se z drugimi člani skupine dogovarjal o vzpostavitvi botneta za izvedbo napadov DoS, in distribucije orodij za njegovo vzpostavitev in uporabo. Zaslišanje pred sodnikom bo danes. Ker je v času aretacije napadal britanske strani, ga Velika Britanija ne bo izročila, dokler ne bo postopek na Otoku končan.

The Telegraph piše tudi o njegovem življenju. Cleary je bil izključen iz osnovne šole zaradi problematičnega vedenja in prešolan. Poizkusil je storiti samomor, nato pa je pri 12 letih vdrl v šolski računalniški sistem. Prijatelji in znanci ga opisujejo kot zadržanega in celo samotarskega, ki praktično nikoli ne zapusti svojega stanovanja. LulzSec vztraja, da ne gre za njihovega pajdaša, ampak da zgolj gosti eno izmed klepetalnic, ki jo občasno uporabljajo.