Ustanovitelj LulzSeca po odsluženi kazni na pravo stran zakona

Matej Huš

16. mar 2016 ob 20:56:27

Mustafa Al-Bassam, bolj znan pod hekerskim vzdevkom Tflow kot ustanovitelj nekdaj zloglasne hekerske skupine LulzSec, je odslužil svojo kazen in bo prestopil na pravo stran zakona. Zaposlil se bo pri britanskem podjetju Secure Trading, kjer bo opravljal funkcijo svetovalca za področje varnosti. Po istih stopinjah želi še en član LulzSeca, Razvan Eugen Gheorghe, ki je svojo identiteto razkril ta teden v želji, da se s tožilstvom sporazume o kazni za svoje početje in potem dobi kakšno zaposlitev na pravi strani zakona.

Tflow je skupaj s Sabujem in Topiaryjem ustanovil LulzSec leta 2011, ko je bil star komaj 16 let. Že istega leta je britanska policija aretirala tako Tflowa kakor Sabuja, leto dni pozneje pa še nekaj pripadnikov in s tem dokončno razbila LulzSec. Identiteto Tflowa so javnosti razkrili šele leta 2013, ko je postal polnoleten. Ker je priznal, je dobil 20-mesečno pogojno kazen, 500 ur dela v družbeno korist in dvoletno prepoved uporabe interneta.

Kazen se mu je iztekla in Tflow lahko spet počne, kar mu srce poželi, a se je odločil svoje znanje uporabljati v dobrobit. Za Secure Tradingovo podjetje Cognosec bo delal na projektu Trustery, kjer gre za integracijo blockchaina v spletne plačilne sisteme. Obenem bo nadaljeval študij računalništva na londonskem King's Collegeu.

Štiriindvajsetletni Gheorghe pa bo moral svojo kazen najprej odslužiti. Romunski heker, ki smo ga poznali pod nadimkom GhostShell, se je predal policiji, potem ko je bil eden izmed redkih članov LulzSeca, ki ga niso aretirali. Svojo identiteto je potrdil s prijavnimi podatki za račun na Pastebinu, kjer je objavljal plen. Živel je v Bukarešti, le dva kilometra od sedeža romunskega Direktorata za preiskave organiziranega kriminala in terorizma, ki ga je iskal. Georghe želi doseči dogovor o priznanju krivde, milo kazen in si kasneje izposlovati dobro zaposlitev.