Brian Krebs spet na udaru hekerjev

Matej Kovačič

6. avg 2013 ob 09:43:47

Znani ameriški preiskovalni novinar, ki se ukvarja tudi z informacijsko varnostjo, Brian Krebs, na svojem blogu pogosto razkriva hekerske kriminalne združbe. Tako je v preteklosti razkril različne gostitelje otroške pornografije in pošiljatelje spam sporočil, resno pa je ogrozil tudi dejavnosti organizirane kriminalne združbe znane kot Russian Business Network.

In kriminalnim hekerjem se kot kaže ni dobro zameriti.

Brian je bil namreč pred kratkim žrtev že drugega resnega napada. Prvič so ga napadli 14. marca letos in sicer tako, da je nekdo na policijo preko sistema za gluhe in naglušne poslal lažno SMS/IM sporočilo (prva poročila so poročala o klicu s ponarejeno klicno identifikacijo), da je v njegovo hišo vdrla ruska mafija in mu ubila ženo. Policija je na njegov naslov poslala specialno enoto (SWAT team) in mu vpadla v hišo. (Avtorja napada je sicer kasneje izsledil.)

Tokratni napad pa je bil še bolj pritlehen. Člani ruskega hekerskega podzemlja so se namreč odločili, da na anonimni Silk Road tržnici v njegovem imenu kupijo heroin, ga dostavijo na njegov dom, nato pa s pomočjo ponarejenega klica iz telefonske številke soseda o nakupu obvestijo policijo.

Ni jim uspelo, saj se je Brian uspel infiltrirati v njihovo organizacijo in je za njihov načrt izvedel še preden so ga izvedli. O vsem skupaj je obvestil lokalno policijo, ki je nato heroin lepo zasegla.

Krebs je bil pred tem že večkrat žrtev različnih napadov. Tako je na primer nekdo pred časom v njegovem imenu vzel kredit za 20.000 USD, nekdo drug je iz ukradenih PayPal računov v njegovem imenu nakazal za več kot 1000 USD različnih donacij, neznani "dobrotniki" pa so mu z ukradenimi kreditnimi karticami plačali naročnino na kabelsko televizijo za tri leta.

Za Briana Krebsa so se vsi dosedanji napadi razmeroma srečno končali, vprašanje pa je kaj bi se zgodilo, če bi se kakšna kriminalna združba ali tajna služba (mar ni to včasih isto) spravila na kakšnega računalniško manj veščega posameznika ...