Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Matej Huš

23. jun 2011 ob 12:57:41

Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj izključi zunanje grafične kartice in podobno, kjer bi lahko našel svojo nišo. Za zdaj bodo podprte le naprave za shranjevanje podatkov (diski, ključi, fotoaparati, kamere ...).

Ena izmed prednosti pa je odprtost standarda, saj je Thunderbolt zaprt, medtem ko je PCI Express javno odprt standard. Če bosta Intel in Apple omejevala konkurenco pri Thunderboltu, se lahko zgodi, da bo PCI Express bolj priljubljen. Končni standard sicer pričakujemo šele junija leta 2013.