Irski sodnik tarča groženj posredi odločitve o blokadi thepiratebay.com

Mandi

18. jul 2011 ob 20:16:18

Več irskih časopisov je objavilo novico o grožnjah, ki naj bi jih bil sodnik irskega Vrhovnega sodišča, g. Peter Charleton (na sliki), deležen l. 2009 po potrditvi sodne poravnave med ameriško založniško industrijo in nacionalnim internetnim ponudnikom Eircom. Skupina internetnih aktivistov, skrita za IP naslovi iz Kazahstana in Uzbekistana, ga je označilo za "izdajalca svobode govora na internetu" ter mu obljubila "vdor v njegov računalnik, namestitev otroške pornografije nanj, odtujitev številk kreditnih kartic oz. drugih osebnih podatkov in naročilo dostave skladovnice pic in prostitutk na dom, vse za njegovo pohlepno dušo." (vse plačano s sveže ukradeno kartico, op.p.).

Spomnimo, štiri velike ameriške glasbene založbe so preko lokalnega interesnega združenja IRMA pritisnile na Eircom zaradi domnevno obsežnih nezakonitih prenosov glasbe čez njihovo omrežje. Postopek se je končal s sodno poravnavo, ki jo je potrdil omenjeni sodnik Charleton, del poravnave pa je bil tudi dogovor, da Eircom ne bo nasprotoval kasnejšemu zahtevku za blokado spletne strani thepiratebay.com, če bi se založniki za to odločili (kar so se). To je očitno izzvalo jezo posameznikov, zbranih okoli spletne skupnosti Anonymous, in privedlo do že omenjenih groženj. Charletona je v zvezi z njimi kontaktirala irska policija in mu priporočila previdnost in namestitev tehnične zaščite. Charleton je glede tega že povedal, "da je zdaj njegov računalnik tako zelo počasen, da ga sploh več ne uporablja; s čimer so nepridipravi očitno dosegli svoje".

Ko so založbe hotele dogovor razširiti še na konkurenčnega ponudnika UPC Irska, je slednji vložil tožbo in jo tudi dobil, pri čemer je sodišče izjavilo, da za odklop naročnikov, ki so bojda priključek uporabljali za prenos avtorsko zaščitenih vsebin, ni pravne podlage v sodni praksi in zakonu o avtorski pravici. Ta problem je irska vlada minuli mesec odpravila kar z uredbo resornega ministra in mimo parlamenta. Podoben model (odklop na podlagi dogovora ali poravnave z ISP-ji, namesto zamudnega sprejema namenskega zakona) je trenutno v delu tudi v ZDA.

Chaleton je pred nastopom funkcije na vrhovnem sodišču delal kot odvetnik in državni tožilec in v enem primeru mu je bilo očitano, da je z lažnivimi in nepopolnimi izjavami v pritožbenem postopku poskrbel za obsodbo nedolžnega posameznika. To je bilo leta 2004 in o kritični seji sodišča ni obstajal ne zvočni posnetek niti zapisnik, zato mu očitanega nikoli niso uspeli dokazati. Zadevno sodišče je potem z internim odlokom zaukazalo snemanje vseh sodnih postopkov.