Aretirana trojica voditeljev španske sekcije Anonymousa

Matej Huš

11. jun 2011 ob 08:03:18

Španska policija je včeraj objavila, da so na španskih tleh aretirali trojico Špancev, ki so domnevno vodje španske sekcije mednarodne hekerske skupine Anonymous. Skupina je zaslovela zatem, ko so začeli javno napadati strani podjetij in vlad, za katere so menili, da ovirajo Wikileaks. Anonymous sicer z Wikileaksom ni povezan, ga pa podpira.

Aretirani so stari med 30 in 32 leti, pridržani pa so bili v Almeríi, Alicanteju in Barceloni. Brigada de Investigación Tecnológica, ki je od oktobra lani vodila preiskavo, je zbrala več kot dva milijona vrstic zapisov pogovorov osumljencev prek interneta, iz katerih je razvidno, da so načrtovali in koordinirali napade na španske banke, Viso in Mastercard, italijanske energetske gigante in vlade več držav (Španija, Egipt, Alžirija, Libija, Iran, Čile, Kolumbija in Nova Zelandija).

Dva izmed njih sploh nista imela svoje internetne povezave, ampak sta izkoriščala nezaščitena brezžična omrežja, prek katerih sta dostopala do interneta. Na internetu so upravljali vojsko zombijev, s katerimi so izvajali koordinirane DoS-napade. Čeprav so na Sonyjevih strežnikih našli domnevne dokaze, da tudi za temi napadi stoji Anonymous, je skupina vpletenost v meganapad na Sony PSN dvakrat zanikala.