V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Matej Huš

29. feb 2012 ob 11:38:39

Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski konferenci povedale, da so aretirani v Čilu obtoženi nepooblaščenega spreminjanja spletne strani in sodelovanja v koordiniranem internetnem napadu (DDoS), za kar je zagrožena zaporna kazen od poldrugega do petih let. Za zdaj ni trdnih dokazov, da so aretirani povezani v širšo skupino Anonymous, niti ni znano, ali so med seboj sodelovali. Kolumbijske oblasti v nasprotju z informacijami Interpola zanikale, da bi na njihovem ozemlju izvajali aretacije, so pa potrdili, da so njihove državljane v tej akciji aretirali v tujini. Preiskava v Kolumbiji še teče, zato dodatne aretacije niso izključene. Španske oblasti so aretacije potrdile, iz Argentine pa uradnih izjav še ni.