Madžarska umaknila davek na internet

Matej Huš

31. okt 2014 ob 15:28:56

Madžarski premier Viktor Orbán je danes sporočil, da vlada umika predlog zakona o davku na količino prenesenih podatkov prek interneta. V intervjuju za nacionalni radio Kossuth je povedal, da bodo prihodnje leto organizirali javno posvetovanje o davkih in internetu, kjer bodo poizkusili najti nove rešitve.

Minuli teden je madžarska vlada pri predstavitvi predloga proračuna za prihodnje leto napovedala uvedbo davka na količino prenesenih podatkov prek interneta v višini 150 forintov (pol evra) na gigabajt. Kasneje so dodali še zgornjo mejo, ki bi bila postavljena pri 700 forintih mesečno za fizične osebe in 5000 forintov mesečno za podjetja. Napoved je naletela na ogorčene odzive uporabnikov interneta, ki so v nedeljo organizirali velik protest sredi Budimpešte. Ker vlada predloga ni umaknila, je bil v torek popoldne v Budimpešti še drugi, večji protest, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi.

Ker so davek zavrnili tako ljudstvo kakor tudi EU, od koder so prav tako leteli ostri komentarji, Orbanu ni preostalo drugega kakor umik predloga. Orban je ob predstavitvi davka dejal, da je nujno potreben za uravnoteženje javnih financ. Sedaj je obrnil ploščo in poudarja, da ljudje davku ne le nasprotujejo, temveč dvomijo o njegovi smiselnosti, zato ga vlada ne more uvesti. Več bo znanega januarja, ko bodo začeli javna posvetovanja o novi obliki davka.