EU začenja preiskavo Facebooka?

Matej Huš

9. jun 2011 ob 06:54:13

Včeraj smo poročali, da je Facebook začel globalno uvajati funkcijo prepoznavanja obrazov na slikah, ki jih nanj naložijo uporabniki, tako da jim lahko sam ponudi imena prijateljev, ki so najverjetneje na njih. Storitev, ki je bila že predhodno na voljo v ZDA, je v konzervativnejši in na varovanje zasebnosti občutljivejši Evropi dvignila obilico prahu.

Bloomberg poroča, da so evropski varuhi zasebnosti že napovedali uradno preiskavo Facebookove novotarije. Preiskavo je napovedala delovna skupina za 29. člen, ki jo sestavljajo evropski informacijski pooblaščenci iz vsake države in Evropska komisija, oglasile pa so se tudi lokalne organizacije v Veliki Britaniji in na Irskem. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je povedal, da je prepoznavanje obrazov občutljiva možnost, ki se sme uporabljati le ob predhodnem privoljenju in da je avtomatična vključitev (opt-out) nedopustna.

Prav to je glavni problem Facebookove novosti Tag Suggestions, saj je vsem uporabnikom privzeto vključena, nato pa si jo morajo sami izključiti. Facebook uradno pravi, da uradne preiskave v EU še ni, da pa so dobili zahteve evropskih regulatorjev po pojasnilih, zato bodo v najkrajšem času predložili dodatne informacije. Prav tako so priznali, da "bi bili morali ljudem jasneje povedati, kdaj je storitev postala na voljo in kaj jim prinaša".