Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Matej Huš

28. maj 2018 ob 20:00:37

V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza katedra. Sistem bo jasno pokazal, kdo ne sodeluje in kdo ne spremlja dogajanja pri pouku. Pomočnik ravnatelja Zhang Guanchao je dejal, da so sistem začeli uporabljati marca in da so se dijaki najprej počutili pod nadzorom, sedaj pa so se na novost že navadili. Učitelji so na podlagi zbranih podatkov že začeli prilagajati svoje metode poučevanja.

Na Kitajskem je sicer prepoznavanje obrazov že marsikod v uporabi. Oblasti poudarjajo, da s tem lovijo kriminalce in navadne ljudi odvračajo od nezakonitih dejanj. Zagovorniki pravic državljanov pa opozarjajo, da gre za hude posege v zasebnost, ki predstavljajo virtualni zapor. Že aprila je Kitajska začela uvajati kontroverzen sistem družbene bonitetne ocene posameznika, ki bi spremljal obnašanje posameznika v družbi in mu na tej podlagi omogočil določene pravice ali odklonil kakšne ugodnosti. Na Kitajskem je nameščenih več kot 170 milijonov kamer CCTV, do leta 2020 pa jih bo več kot pol milijarde. Policija že preizkuša pametna očala, ki imajo vgrajeno prepoznavanje ljudi.