Politika intelektualne lastnine v EU pohablja in onemogoča vzpon digitalne ekonomije

Gašper Žejn

2. jun 2011 ob 14:09:04

"Evropski snovalci politike avtorskega prava in intelektualne lastnine dušijo digitalno ekonomijo, škodijo potrošnikom in ogrožajo osnovne pravice Evropejcev" so zapisali v poročilu o neuspehih postavljanja politike intelektualne lastnine v Evropi. Poročilo je izdelala EDRi, nevladna organizacija, ki se bori za boljše digitalno življenje evropejcev.

V poročilu ugotavljajo, da snovalci predpisov Evropske unije pišejo pravne akte na podlagi slepih prepričanj, obenem pa prezrejo oprijemljiva dejstva, ki so izvedena iz raziskav. V poročilu evropskim uradnikom predlagajo ukrepe, s katerimi bi bistveno izboljšali sedanje stanje in hkrati tudi omogočili razcvet digitalnega trga v Evropi.

Poročilo predlaga, da Evropska unija:


Avtorske pravice so pomemben način nagrajevanja avtorjev in njihove kreativnosti in inovativnosti. V poročilu pa opažajo, da postajajo sankcije nesorazmerne s prekrški in vedno bolj posegajo v osnovne človekove pravice: v zasebnost in v svobodo govora.

Politiki so tako pred razpotjem: bodisi bodo začeli uporabljati dejstva za osnovo bodočih predpisov in omogočili nove, inovativne in kreativne rabe obstoječih del in ustvarjanje novih bodisi bodo nadaljujevali z neuspešno in nedemokratično prakso represivnih metod, s poseganjem v zasebnost in svobodo govora ter z odmikanjem od ustaljenih sodnih postopkov in brez možnosti pritožbe.