Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Matej Huš

9. apr 2010 ob 08:12:41

Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico podeliti dovoljenje tretjim organizacijam (npr. British Library) za licenciranje nekaterih osirotelih del (to so dela, katerih avtor se ne more identificirati ali najti).

Zakon si sicer prizadeva obrzdati internetno piratstvo in stimulirati britansko digitalno ekonomijo. V osnutku je bil tudi sporni 18. člen, ki bi vladi dal pristojnost blokirati piratske strani. Člen so pred tretjim branjem umaknili, a so dodali dopolnilo 8. člena, ki državnemu sekretarju za gospodarstvo omogoča blokiranje strani, "za katere sodišče meni, da so bile, so ali verjetno bodo uporabljeni za aktivnosti, ki kršijo avtorske pravice". Sem se bi lahko uvrstila, denimo, stran Wikileaks, opozarja liberalni demokrat John Hemming, saj vsebuje izključno avtorsko zaščiteno delo.

Zakon sledi tudi francoskim idejam o treh prestopkih in odklopu interneta uporabnikom. Ponudniki dostopa do interneta (ISP) morajo lastnikom avtorskih pravic na zahtevo posredovati seznam vseh kršitev, kjer so navedeni posamezni, a anonimizirani uporabniki. Vlada lahko OfComu naroči, da potrdi blokiranje hitrosti, rezanje najvišje prepustnosti, blokiranje strani, suspendiranje računov in druge poteze, če uporabnikovo obnašanje to upravičuje. Ti se lahko nato pritožijo na sodišče. Nadalje, zakon prepoveduje javno dostopna omrežja Wi-Fi, da knjižnice, univerze, pubi in drugi javni kraji ne bi postali vstopne točke piratov na internet.