Za ZDA hudi kršiteljici intelektualne lastnine tudi Kanada in Švica

Matej Huš

30. apr 2016 ob 09:47:16

V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika so pripravili letošnjo izdajo Posebnega poročila 301, v katerem ovrednotijo "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu in "identificirajo ovire za trgovanje". Pri tem gre za intelektualno lastnino v najširšem pomenu besede, torej tako za kršitve avtorskih pravic založnikov, kraje programske opreme, izdelave ponarejenih zdravil, kopiranje znamk oblačil itn. Poročilo vsako leto dvigne precej prahu, saj je v njem vsako leto redno izpostavljena tudi Kanada kot ena večjih kršiteljic.

Na prioritetnem seznamu so Alžirija, Argentina, Čile, Kitajska, Indija, Indonezija, Kuvajt, Rusija, Tajska, Ukrajina in Venezuela. To so države, ki so po ameriškem mnenju najhujše kršiteljice varstva intelektualne lastnine in ki so večinoma na tem seznamu abonirane že vrsto let. Zanimiv pa je tudi drugi seznam, na katerem so države, ki jih budno spremljajo zaradi znatnih neskladnosti (watch list), in med dobrimi dvajsetimi državami vsebuje tudi Kanado, Grčijo in Švico.

Kanada je na seznamu že nekaj let. ZDA sicer pozdravljajo podaljšanje zaščite avtorskih pravic glasbenih posnetkov na 70 let od datuma nastanka, a Kanado kritizirajo v številnih drugih pogledih. Med njimi omenjajo ponarejena zdravila, nespoštovanje patentov itn.

Švica se je na seznamu znašla letos. V poročilu so zapisali, da Švica nudi visoko raven zaščite intelektualne lastnine in da ima pomemben prispevek k širjenju zaščite po svetu, kar v ZDA pozdravljajo. Toda na seznam so jo vseeno uvrstili, ker je po ameriškem mnenju pregon spletnih kršitev avtorskih pravic v Švici preveč težaven. Vrhovno sodišče je v Švici že leta 2010 zahtevalo, da Logistep preneha zbirati IP-naslove spletnih kršiteljev avtorskih pravic, ker da so to osebni podatki. Logistep je zbiral podatke o kršiteljih, ki so jih imetniki avtorskih pravic uporabljali za začetek pregona. Prav tako Švici očitajo, da se tja seli čedalje več piratskih strani.

Da so na seznamu Rusija, Indija in Kitajska, ne preseneča nikogar, saj je seznam ravno toliko strokoven kot je tudi političen. Kitajsko kritizirajo zaradi media boxes, ki so tam v uporabi (majhni računalniki za streaming vsebin). V Indiji niso sprejeli zakonodaje, ki bi kriminalizirala snemanje filmov s kamerami v kinematografih, v Rusiji so problem piratske strani. Posebno omembo si je prislužila tudi Ukrajina, ki čedalje bolj vzpostavlja kot vzhodnoevropski center za piratske vsebine. Slovenija v poročilu ni omenjena.

Omeniti velja, da je poročilo točno to. Poročilo brez pravne veljave, saj so za reševanje sporov namenjeni postopki pred Svetovno trgovinsko organizacijo, bilateralni in multilateralni dogovori in tožbe. Toda ameriška diplomacija na podlagi poročila pritiska na države, naj uzakonijo odpravo pomanjkljivosti. Kot kaže zgodovina, ji to često uspe.