Na Finskem začel komercialno obratovanje nov jedrski reaktor

Matej Huš

17. apr 2023 ob 22:01:07

Medtem ko se je Nemčija pravkar poslovila od jedrskih elektrarn, so Finci po večletnih zamudah uradno zagnali jedrski reaktor Olkiluoto 3. Na istoimenskem otoku sta že dva vrelovodna reaktorja z nazivno močjo 890 MWe, novi tlačnovodni reaktor tretje generacije (EPR) pa bo zmogel 1600 MWe, s čimer je najzmogljivejši v Evropi in tretji v svetu. Celotna elektrarna Olkiluoto bo zagotavljala približno tretjino vse finske električne energije.

Tretji reaktor so dokončali in vanj gorivo naložili aprila 2021. Decembra istega leta je stekla prva vzdrževana verižna reakcija, marca 2022 pa so ga poizkusno priključili v omrežje. Preizkusna doba se je sedaj končala in reaktor je vstopil v redno obratovanje, ko zagotavlja energijo finskim porabnikom. Projekt OL3 je gradil konzorcij Areva, Areva NP in Siemens, sam pa bo pokrival 14 odstotkov finskih potreb po električni energiji oziroma 12 TWh letno. Finska ob tem poudarja, da bodo že 93 odstotkov vse električne energije proizvajali brezogljično, a bo država še vedno uvozno odvisna (resda pol manj). Finska je lani uvozila 15 odstotkov porabljene električne energije.

Novi reaktor so gradili dolgih 18 let in predstavlja prvo novo jedrsko elektrarno v EU po letu 2007, ko so Romuni dogradili reaktor v elektrarni Cernavodă. Letos so tudi na Slovaškem zagnali elektrarno, ki pa so jo začeli graditi že leta 1987 ter po prekinitvi nadaljevali leta 2009. OL3 naj bi deloval 60 let. Njegovo gradnjo so sicer spremljale zamude in prekoračitve stroškov. Projekt, ki je bil sprva ocenjen na tri milijarde evrov, je na koncu stal 11 milijard evrov. Ko je lani marca začel poizkusno obratovati, so pričakovali začetek komercialnega delovanja čez štiri mesece, a so se vlekle okvare in izpadi. Čeprav so projekt spremljale hude kritike, tako zaradi zamud in stroškov, kot tudi delovni pogojev tujcev, ki so večinoma gradili, je sedaj dokončan.