V Nemčiji letos cene električne energije že več kot stokrat negativne

Matej Huš

28. dec 2017 ob 13:36:39

V Nemčiji so prehod k obnovljivim virom električne energije vzeli zelo resno in v zadnjih dveh desetletjih vanje investirali skoraj 200 milijard evrov. Lani so iz vetrnih elektrarn pridobili 12 odstotkov vse električne energije, iz sončnih elektrarn pa skoraj šest odstotkov. To pa prinaša določene probleme, saj proizvodnja teh elektrarn niha z vremenom in ni v harmoniji s potrebami. Zato se zgodi, da cene električne energije strmoglavijo v negativne vrednosti.

Med božičnimi prazniki se je v Nemčiji ponovno zgodilo, da so porabniki prejeli plačilo za porabo večjih količin električne energije. Na borzi EPEX Spot so v nedeljo in na božični dan cene vztrajale v negativnih vrednostih, k čemur je botrovala nizka poraba energije zaradi praznikov, zelo toplo vreme in močan veter. Cene so se spustile vse do -50 evrov za megavatno uro. Vetrne elektrarne namreč v povprečju ustvarijo 12 odstotkov energije v Nemčiji, na posebej vetrovne dneve pa se lahko njihova proizvodnja poveča za nekajkrat. Termoelektrarne in jedrske elektrarne proizvodnih kapacitet ne morejo znižati tako hitro, da bi lahko odgovarjale na spremenjene razmere na trgu.

V številnih državah se kdaj zgodi, da veleprodajne cene električne energije na terminski borzi padejo pod ničlo, toda v Nemčiji je ta pojav še posebej izrazit. Letos se je to zgodilo že več kot stokrat, cene pa so upadle že vse do -83 evrov za megavatno uro. Baterije obljubljajo rešitev teh težav, saj bi lahko proizvodne presežke shranili za čas, ko bo poraba večja, a za zdaj tehnologija še ni dozorela.

Ulrike Hörchens iz Tenneta, ki v Nemčiji in na Nizozemskem upravlja prenosno omrežje, pojasnjuje, da nihanja v proizvodnji povzročajo obremenitve omrežja. Ena izmed preprostejših rešitev je vzpodbujanje porabe električne energije v manj ugodnem času, ko ponudba presega povpraševanje. Končni odjemalci namreč kljub nizkim ali negativnim cenam električne energije tega ne občutijo, saj je le manjši del stroška dejansko porabljena energija, večina pa so omrežnine, davki in spodbude za uporabo obnovljivih virov.