Spirit: postavite svoje strežnike in razvijte API-je, mi jih ne bomo

Matej Huš

14. jul 2023 ob 10:13:09

Do konca meseca morajo operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati o porabi energentov in povprečni ceni. Podatke zbira agencija Spirit, ki pa si je zamislila zelo inovativen način za prejemanje podatkov. Vsa zavezanci za poročanje morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo Spirit lahko povezal prek API-jev, in prenašal podatke.

Spirit je dejal, da je takih podjetij približno 500, pri čemer gre tako za velike sisteme kakor tudi za mala podjetja. Posredni dobavitelj je namreč vsakdo, ki komurkoli zaračunava kakršnokoli porabljeno energijo. Če oddajate prostor za postavitev bankomata in banki na računu posebej izkazujete porabljeno energijo, ste posredni dobavitelj. Če je banka prejela pomoč, ste dolžni poročati. Spirit je to zagato rešil tako, da je objavil matične številke prijaviteljev.

Način poročanja pa predstavlja obrnjeno logiko. Namesto da bi Spirit razvil ustrezno infrastrukturo, kamor bi se podjetja povezala in tja poslala podatke v obliki, kot bi jo Spirit želel, bodo podjetja sama postavljala infrastrukturo. Spirit je napisal obsežna tehnična navodila, kakšne API-je morajo razviti podjetja, da se bo potem Spirit povezal nanje in k sebi pretočil podatke. Namesto enkrat se bo torej infrastruktura razvijala 500-krat. Podjetja pa morajo Spiritu podatke za dostop - URL, uporabniško ime, geslo - poslati kar po elektronski pošti. Nekdo bo torej to ročno vnašal v neko bazo. Da se bo Spirit potem dvakrat povezal na strežnike, da bo prenesel podatke (avgusta in februarja), mora obstajati celotna infrastruktura pri vsakem podjetju - ali pa če se povežejo ali uporabijo kakšno komercialno rešitev.

Spirit je na delavnici (videoposnetek, vsebina) pojasnjeval, da bodo na tak način zavezance prisilili v oddajo ustrezno pripravljenih in točnih podatkov. Da je tak argument slab, so izpostavili številni sodelujoči na drugi strani, a se sistem ne bo spreminjal. Časa za razvoj API-jev je do 31. 7. 2023, ko morajo biti delujoči v produkciji, testiranje, ki ga Spirit izvaja na željo zavezanca, pa se zaključi 21. 7. 2023, ker pozneje ne bodo imeli časa. Strežniki bodo morali delovati vsaj do februarja 2024, ko bo še druga tranša poročanja (za drugo polletje 2023).

Spirit ob tem poudarja, da se lahko zavezanci s tehničnimi vprašanji obrnejo nanje, a ne po elektronski pošti, ker ne utegnejo odgovarjati vsem, temveč naj raje pokličejo (?). Tehnična navodila so objavili na povezavi https://zpgopek-api.spiritslovenia.eu/, ki trenutno ne deluje, posnetke in vsebine z delavnice pa na Dropboxu (!).