Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

Matej Huš

26. maj 2011 ob 10:12:53

Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu ipd.), ponoči pa igrati igre. Igrajo v več izmenah, tako da so računalniki vedno izkoriščeni, in dnevno pridelajo od 5000 do 6000 juanov (550-650 evrov). Denar poberejo pazniki, ki niso prav nič usmiljeni. Kdor ne izpolni svoje dnevne kvote v virtualnem svetu, je kaznovan v resničnem svetu.

Preprodaja virtualnih dobrin za denar je velik posel, saj naj bi bilo leta 2009 na ta način izmenjanih tri milijarde dolarjev. Večina igralcev, ki to počno prostovoljno, so revni študenti ali neizobraženi mladi med 18. in 25. letom starosti na Kitajskem, neprostovoljno pa v zaporih to počne širša paleta zapornikov.