Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Matej Huš

18. apr 2011 ob 00:32:43

Garen Meguerian je vložil skupinsko tožbo zoper Apple, ker podjetje domnevno napeljuje otroke v zapravljanje stotin dolarjev z nakupi virtualnih dobrin za igre. Čeprav je Apple problem že pripoznal in ga začel reševati, Meguerian vztraja, da Apple še vedno neupravičeno bogati na račun staršev, katerih otroci kupujejo virtualne jagode za Smrkce in podobno.

Gre za igre, ki so sicer brezplačne, a je potrebno v igri zapraviti pravi denar za nakup virtualne valute, s katero si je moč kupiti nove stopnje, dodatne dobrine, orožja itn. Recimo, v igri Smurfs' Village je moč kupiti jagode za Smrkce, ki kljub virtualnosti stanejo prave dolarjev.

Problem je bil v stari verziji iOS-a, ki po vnosu gesla za nakup omogočala 15-minutno zapravljanje brez ponovnega vnosa gesla. To so otroci nekaterih staršev izkoriščali. Apple je v novi verziji iOS to sicer popravil, prav tako so založniki mnogo iger vanje dodali opozorilo za starše. Meguerian pravi, da Applove ukrepe pozdravlja, a še vedno vztraja, da igre skušajo otroke. Čeprav je to v veliki meri na plečih založnikov, Apple kot končni arbiter, katere igre bodo na prodaj v App Storu, nosi svoj del odgovornosti, zaključuje Meguerian.