Zla programska oprema tudi na macih

Matej Huš

22. maj 2011 ob 10:50:13

Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno pravijo drugače. Medtem ko je bilo doslej primerov odstranjevanje zalege z macov le za vzorec, jih je v zadnjem mesecu precej več. Neuradno priznavajo, da se je števil okuženih računalnikov, ki jih prinesejo stranke servis, povzpelo z 0,2 na 5,8 odstotka, od česar večina odpade na MAC Defender.

Zaposleni Geniji v Applovih centrih neuradno priznavajo tudi, da jim je Apple naročil, naj MAC Defenderja ne obešajo na veliki zvon. Interna okrožnica v podjetju ta teden od njih zahteva, naj ga enostavno ignorirajo. Nobenih poizkusov odstranitve ali razlaganja stranki, ničesar. Kakor da MAC Defenderja ni.

To seveda ne pomeni, da Mac OS X ni varen operacijski sistem. Vsak sistem je pač varen toliko, kolikor uporabnik skrbi za njegovo vzdrževanje in pazi pri uporabi. Pomeni pa to, da je njegov tržni delež dovolj velik, da je komercialno zanimiv tudi za pisce zlih aplikacij, in da bo moral Apple potihoma priznati, da tudi njihov operacijski sistem potrebuje protivirusni program. Že sedaj sicer priporočajo Norton Antivirus, a ne pozabijo omeniti, da je Mac OS X že sam po sebi resnično odporen.