OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (III)

N/A

20. okt 2020 ob 03:16:43

Mobilna aplikacija za sledenje stikov #OstraniZdrav je kot kaže vendarle uspela najti pot na nekoliko večje število mobilnih telefonov. Dnevno število javljenih okuženih dnevnih ključev (TEK-ov) se je namreč v primerjavi s septembrom, ko jih je bilo kvečjemu nekaj na dan, konkretno povečalo. V soboto jih je bilo npr. že čez 900, iz česar je mogoče sklepati, da je na ta dan okužbo javilo verjetno nekje med 100 in 200 pozitivnih uporabnikov, s čimer so na možnost opozorilo še kakšnih nekaj 1000 drugih uporabnikov aplikacije, s katerimi so bili v zadnjih 14 dneh v stiku (vsak uporabnik, ki javi okužbo, namreč sporoči po en dnevni ključ za vsakega od zadnjih 14 dni, ko je uporabljal aplikacijo). Opisani obseg obveščanja sicer še zdaleč ne pokrije vseh okužb (v petek skoraj 900), je pa vseeno izjemno dobrodošel, sploh odkar je državna epidemiološka služba v četrtek zavoljo preobremenjenosti prenehala z ročnim iskanjem stikov, s čimer je aplikacija #OstraniZdrav ostala edini mehanizem, ki ga imamo v ta namen.

Točnih statistik uporabe aplikacije sicer še vedno ni, ker jih Ministrstvo za javno upravo noče razkriti. Minister Koritnik se sicer izgovarja, da statistik sploh ne vodijo, ker jim tega ni dovolil Informacijski pooblaščenec, kar pa se zdi nekoliko za lase privlečeno. Glede na to, da so celotno aplikacijo postavili brez veljavne pravne podlage, se vodenje nekaj dodatnih statističnih podatkov res ne zdi kot nekaj, kar bi jim predstavljalo poseben pravni problem. Pod minimumom bi bilo smiselno, da razkrijejo dnevno število aktivnih uporabnikov ter dnevno število preko aplikacije javljenih okužb.

Prav tako bi jih moralo skrbeti, da celoten postopek sporočanja novih okužb že nekaj časa ne poteka več ravno tekoče, zaradi česar prihaja do večdnevnih zamikov pri obveščanju o potencialni okužbi. Uporabniki, ki pri sebi zaznajo simptome, morajo namreč najprej počakati na odvzem brisa na eni od vstopnih točk, na kar se trenutno čaka tudi do dva dni, nato še na rezultat brisa, kar prav tako traja okoli dva dni, v primeru pozitivnega rezultata pa še na klic epidemiologa, ki jim pove potrditveno kodo za vpis okužbe v aplikacijo (TAN). Tudi s tem je za dan ali dva zamude (v petek zjutraj je na njihov klic npr. čakalo 1300 pozitivnih oseb). Situacijo še slabšajo napake in zamude pri obveščanju pozitivnih oseb, do katerih prihaja zaradi ročnega prepisovanja telefonskih številk ali drugih podobnih razlogov. Čas od suma do vnosa okužbe je tako lahko tudi do teden dni, tako da so se v soboto javljene okužbe po vsej verjetnosti pravzaprav nanašale na ljudi, ki so zboleli že na začetku tedna ali celo konec prejšnjega tedna, kužni pa so bili lahko že nekaj dni pred tem. Posledično aplikacija na možnost okužbe opozarja z znatnim zamikom, kar seveda močno omejuje njeno uporabnost. Glede na kratko inkubacijsko dobo virusa (v povprečju 5-6 dni) in možnost pojava kužnosti že pred nastopom simptomov bi namreč bilo nujno, da bi potencialni stiki čimprej zvedeli za okužbo, zato da se lahko čimprej izolirajo in s tem omejijo nadaljnje širjenje virusa (trenutni R0 je blizu dva, kar pomeni, da vsak okuženi v povprečju okuži še dve drugi osebi). NIJZ tako čaka še kaj nekaj dela pri izboljšanju dostopnosti testiranja.

Če smo že pri delu (oziroma bolje rečeno nedelu), omenimo še pisarno Informacijskega pooblaščenca. Kot je znano, je v času priprave aplikacije ostro opozarjal, da MJU zanjo nima pravne podlage. Za pričakovati je torej bilo, da bodo po splavitvi aplikacije uvedli inšpekcijski postopek in odredili njeno odstranitev. Vendar se to ni zgodilo. Še več, IP-RS glede na javne izjave enega od namestnikov v zvezi z aplikacijo več "nima večjih pomislekov glede posegov v zasebnost" oz. meni, da je "sistem kar dobro zasnovan", "manjka pa (mu zgolj) statistika učinkovitosti". Gre za zanimiv 180 stopinjski zasuk, ki smo ga v preteklosti že velikokrat videli. Zanimivo je videti, da se z najnovejšim mnenjem predstavnikom pisarne Informacijske pooblaščenke strinja tudi bivša informacijska pooblaščenka. Da ne omenjamo 878 dnevnega zamika pri uveljavitvi GDPR, zaradi katerega se domačim podjetjem že več kot dve leti smeji, pač po načelu "ko mačke ni doma, miši plešejo".