Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

Matej Huš

19. maj 2011 ob 10:47:31

Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po eni strani to pomeni, da bo Windows 8 ARM odporen na trenutno zalego hroščev, črvov in druge zlobne programske opreme. Po drugi strani pa bo Windows 8 ARM manj podoben Windows 7 in v bistvu bolj Androidu ali Windows Phone 7. Tudi programska oprema, razen že potrjenega Officea, je za zdaj neznanka - napisati jo bo potrebno od začetka. Uspeh platforme pa bo odvisen predvsem od tega, kako dobro bo Microsoft prepričal pisce programov, da se jim splača pripraviti nove verzije posebej za Windows 8 ARM.