Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Matej Huš

5. dec 2017 ob 22:52:14

Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe in 30 dni v stanju pripravljenosti. HP-jeva tablica z 12,3-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1920 x 1080 pa zmore 20 ur uporabe ali 29 dni stanja pripravljenosti. V obeh napravah je procesor Qualcomm Snapdragon 835 in LTE-modem X16. Nameščen operacijski sistem je Windows 10 S, ki omogoča le poganjanje aplikacij iz Microsoft Store. Kdor bo želel poganjati še kaj drugega, bo moral nadgraditi na Windows 10 Pro (kar bo do marca zastonj). Čeprav je procesor ARM in tudi Windows uporablja te instrukcije, pa bo imel Windows 10 na ARM emulator x86, tako da bodo tekli tudi običajni 32-bitni programi za Intelove procesorje. Emulacija bo pametna, saj bo emulator na disk shranil "prevedeno" verzijo, tako da bo ponovni zagon istega programa hitrejši. Sistemske knjižnice (DLL) pa bodo prevedene za ARM, torej se bodo izvajale v nativnem načinu, a se bodo odzivale na klice x86 programov. Temu se reče Compiled Hybrid Portable Executables. Microsoft se je iz debakla z Windows 8 RT očitno nekaj naučil, saj tista verzija ni podpirala nič drugega razen aplikacij iz Microsoft Store, ki so bile izrecno prevedene za ARM.

Vseeno je pričakovati, da bodo emulirani programi počasnejši. Drugi veliki minus pa je nepodpora za 64-bitne programe v emulatorju (nativni 64-bitni ARM bodo podprti). Sicer pa bo Windows 10 ARM podoben navadni različici, le da bo umanjkal Hyper-V. Prodaja ustreznih prenosnikov in tablic se bo pričela spomladi.