AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

Matej Huš

23. apr 2011 ob 15:27:57

AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je medtem povečal dobiček za 34 odstotkov, prihodke od prodaje pa za četrtino.

Thomas Seifer, vršilec dolžnost izvršnega direktorja po odstopu Dirka Meyerja in siceršnji finančni direktor, je rezultate označil kot slabe. Toda napovedal je, da naj bi AMD-ju na noge pomagali novi čipi Llano, ki da so eni najboljših čipov v zgodovini podjetja. Prav tako je zelo visoko tudi povpraševanje po obstoječih APU-jih Fusion.