AMD zaradi nizke prodaje zmanjšuje proizvodnjo

Matej Huš

8. dec 2012 ob 15:58:35

Zaradi gospodarske krize prodaja računalnikov še vedno počasi upada, kar povzroča velike težave zlasti AMD-ju. Podjetje ima v primerjavi z največjim konkurentom Intelom že tako ali tako nizek tržni delež, ki se letos še krči. Prvikrat po dolgih letih je njihov delež padel pod 17 odstotkov, če štejemo vse mogoče oblike procesorjev skupaj. Dodatno težavo za AMD pa predstavlja varčevanje kupcev, saj pri nižjem povpraševanju pomanjkanje najprej občuti AMD in šele nato Intel. AMD je namreč v precej nezavidljivem položaju; na trgu namiznih računalnikov in strežnikov jih prehiteva Intel, medtem se jim k tablicam in pametnih telefonom sploh ni uspelo preriniti, tam pa zdaj dominira ARM.

Prodaja AMD-jevih procesorjev se je letos znižala za skoraj 10 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, zaradi česar so napovedali velika odpuščanja. Do konca prihodnjega leta bo na cesto letelo 15 odstotkov zaposlenih in šele tedaj naj bi podjetje začelo poslovati pozitivno. Do tedaj pa svoje stanje krpajo, kakor vedo in znajo. Ena izmed zasilnih akcij je tudi podpis neugodnega aneksa z Globalfoundries.

Podjetje, ki je nastalo z AMD-jevo razdelitvijo na načrtovalski in proizvodni del, je AMD marca letos v celoti prodal vladi Združenih arabskih emiratov. Kljub temu Globalfoundries še vedno proizvaja AMD-jeve (in še kakšne druge) procesorje. AMD je ta teden napovedal, da bodo precej zmanjšali svoja naročila. Namesto za 500 milijonov dolarjev naročil jih bodo Globalfoundries posredovali le za 115 milijonov dolarjev, kar je posledica zmanjšanega povpraševanja. Takšna odpoved seveda ni zastonj, zato bo moral AMD plačati 320 milijonov penalov zaradi razdrtja pogodbe. Na prvi pogled je izplen videti klavrn, saj bo AMD privarčeval le 65 milijonov dolarjev. A pomembna je tudi časovna dimenzija, saj je AMD odpovedal naročilo za zadnji letošnji kvartal, penale pa bodo odplačevali do konca prihodnjega leta. Levji delež (200 milijonov dolarjev) zapade prav 31. decembra 2013.

Hkrati so se sporazumeli, da bo AMD zaradi prehoda na 28 nm-tehnologijo izdelave znižal nadomestila in povračila, ki jih plačuje v Globalfoundries za razvoj in raziskave. Vršilec dolžnosti finančnega direktorja v AMD-ju Devinder Kumar je povedal, da si podjetje trenutno prizadeva, da bi bil denarni tok pozitiven. AMD je imel prejšnje četrtletje še poldrugo milijardo dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se ta kupček topi. Pozitivni denarni tok naj bi imeli do sredine prihodnjega leta. Do tedaj želijo tudi izbrati novega finančnega direktorja, ki bo nadomestil Thomasa Seiferta, ki se je od podjetja poslovil septembra iz osebnih razlogov.