Medvedjev želi cenzuro internetnih strani, ki propagirajo droge

Matej Huš

19. apr 2011 ob 06:59:53

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je na srečanju v mestu Irkutsk, kjer se je sestal tudi z otroki in govoril o ukrepih za zajezitev epidemije odvisnosti od drog med ruskimi mladimi, napovedal tudi cenzuro neprimernih spletnih strani kot enega izmed ukrepov. Obstoji več kot deset tisoč strani, ki odkrito propagirajo uporabo nedovoljenih drog, in prav te želi Medvedjev zapreti.

Kritiki oblasti se bojijo, da bo to le še na pripravna možnost za cenzuro protivladnih strani. Z ušesi so zastrigli že pred dvema tednoma, ko je ruska Tajna služba FSB izrazila zaskrbljenost nad dovoljenostjo šifriranja na internetu, a jih je Medvedjev potolažil z zagotovilom, da ne razmišljajo o prepovedi šifriranja. Zdajšnja napoved cenzure spletnih strani, ki propagirajo droge, skrbi zagovornike pravice do svobode govore, ker jo utegne Rusija uporabiti za obračun še z ostalimi stranmi, ki eliti niso povšeči.

V Rusiji je sicer 2,5 milijona odvisnikov od drog, večina je starih manj kot 30 let, zaradi česar trpi rusko gospodarstvo. Medvedjev je še napovedal sprejetje zakonodaje, ki bo omogočila obvezne teste na prisotnost drog v telesu v šolah.