Rusko Tajno službo skrbi možnost šifriranja na internetu, ruski vrh miri strasti

Matej Huš

9. apr 2011 ob 07:50:42

Ruska Tajna služba FSB, nekdanja KGB, je izrazila zaskrbljenost nad razširjenostjo šifriranja in storitev, ki ga ponujajo. Gmail, Hotmail in Skype so primeri, ki so jih v petek izpostavili in po njihovem mnenju njihova naraščajoča uporaba ogroža nacionalno varnost Rusije. Te napovedi so takoj dvignile ogromno prahu na ruskem medmrežju, saj so se pojavile bojazni, da bo Rusija uvedla cenzuro v kitajskem slogu. Pristojni zagotavljajo, da se to ne kani primeriti.

Aleksander Andreječkin, vodja komunikacijskega oddelka v FSB, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA izrazil zaskrbljenost nad razširjenostjo tehnologije za šifriranje. K sreči je ruski minister za telekomunikacije Igor Ščogoljev kmalu zagotovil, da trenutno ni nobenih načrtov o blokadi ali cenzuri. Dejal je, da obstoji več pogledov in da je FSB pač izrazila svojega. V resnici samo preučujejo, kako bi te nove tehnologije regulirali.

Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov je prav tako poudaril, da ni razlogov za zaskrbljenost, saj da premišljujejo o več rešitvah in pogledih na regulacijo. Tudi ruski predsednik Dimitrij Medvedjev ni zadovoljen s trenutnim stanjem, saj so v sredo neznanci napadli stran, na kateri gostuje njegov blog, ki je bil zato nekaj ur nedosegljiv. Napad je označil kot nezaslišan in ilegalen.