Krimska kriza tudi na internetu

Matej Huš

5. mar 2014 ob 19:00:25

Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in preostankom države naj bi bile prekinjene oziroma močno otežene - omenjajo IP-telefonski napad.

Ukrajinci seveda niso ostali dolžni. Niso mogli ravno vkorakati na rusko ozemlje, zato so napade izvajali prek interneta. Precej zabaven in neškodljiv je bil vdor na spletno stran Russia Today, kjer so med novice vstavili reference na naciste in s to oznako opremili omembo Rusije v novicah. Russia Today je vdor odkril po približno 20 minutah in stvari kmalu postavil na svoje mesto.

Skupina ukrajinskih hekerjev z imenom Kiber-Berkut se je na Facebookovi strani pohvalila, da so uspeli vdreti na 40 ruskih strani in jih izmaličiti.

Rusija se medtem odziva z blokadami. Ruska stran Vkontakte, najpriljubljenejše družabno omrežje v državi, naj bi onemogočila dostop skupinam, ki so proukrajinsko usmerjene. Tiskovni predstavnik Vkontakte je dejal, da je blokada trajala le nekaj minut in da je šlo za napako. Dejstvo je, da je bil vsaj nekaj časa nemogoč dostop do teh strani z ruskih IP-jev. Roskomnadzor medtem dodaja, da bodo nadaljevali blokado strani skupin, ki širijo ekstremistično vsebino.