Apple mora zaradi nakupov virtualnih dobrin v igrah vrniti vsaj 32 milijonov dolarjev

Matej Huš

16. jan 2014 ob 22:55:24

Apple se je poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC) v primeru astronomskih računov, ki so jih prejeli nekateri uporabniki Applovih naprav, ker so njihovi otroci kupili ogromno virtualnih izdelkov za igre (prekletstvo freemiuma). V starih verzijah iOS (4.2 in nižjih) je bilo namreč dovolj vnesti geslo za spletni nakup enkrat, potem pa je bilo naslednjih 15 minut mogoče kupovati brez ponovnega vnosa gesla. Apple tega ni jasno napisal, prav tako pa že pri prvem vpisu gesla ni nikjer pisalo, da je to že dokončna potrditev transakcije.

Obstaja cel kup brezplačnih iger, ki se financirajo iz dragih virtualnih dobrin, ki jih je mogoče kupiti. To so storili številni otroci staršev, če so ti vtipkali geslo v telefon, potem pa so v naslednjih 15 minut po napravi igrali otroci. Apple ni bil brez masla na glavi, saj nikjer ni bilo opozorila, da vnos gesla velja za vso dogajanje v naslednjih 15 minutah, poleg tega pa so dobili delež od vsake prodaje. Rešitev je prinesel šele iOS 4.3.

A do njegovega izida so številni starši že dobili astronomske račune, ki so v ekstremnih primerih presegali nekaj tisoč dolarjev. Apple je sicer v številnih primerih brez glasnega pregovarjanja vrnil te zneske kot reklamacijo, a si je vseeno nakopal skupinsko tožbo. Kasneje so ponudili tudi poravnavo in vrnitev zneskov, kar se je zgodilo.

Sedaj je Apple ošvrknil še FTC. V novi poravnavi so se dogovorili, da bo Apple vsem oškodovanim vrnil vso škodo, ki jo lahko dokažejo od marca 2011 dalje. Povračilo mora skupno znašati vsaj 32 milijonov dolarjev, sicer bo razliko do te vsote Apple plačal FTC-ju. Apple se je na odločitev odzval z besedami, da vse skupaj diši po dvojnem sojenju (double jeopardy), a so dejali, da so to tako ali tako nameravali storiti, zato ne bodo vlagali pravnih sredstev. Zavezali so se tudi, da bodo uvedli spremembe oziroma dodatne varovalke, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Apple ima sicer polne roke zahtevkov opeharjenih staršev. V predhodni poravnavi, ki je izvirala iz skupinske tožbe, so stopili v stik z 28 milijoni uporabnikov App Store in vrnili denar 37.000 oškodovancem. Zaradi nove poravnave pa pričakujejo še nove zahtevke, saj so do njih sedaj upravičeni vsi.