Izšla Opera 11.10

Matej Huš

13. apr 2011 ob 06:22:57

Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje prilagoditi, prav tako pa uvaja nov prikaz najpogosteje obiskanih strani v novem oknu ali zavihku. Manj opazne novosti so še avtomatsko posodabljanje vtičnikov, izboljšava podpore za odjemalca IMAP v vgrajenem odjemalcu za elektronsko pošte in nekaj drugih. Prenos je že mogoč s spletne strani proizvajalca.