Izšla Opera 11.50

Matej Huš

28. jun 2011 ob 10:14:13

Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je neomejeno (prej so bile na voljo le fiksne konfiguracije, recimo 3 x 3, 4 x 4 ...).

Pod pokrovom se skriva hitrejši izris vektorskih slik SVG, izboljšana sinhronizacija gesel med brskalniki na različnih računalnikih, podpora dodatnim elementom za HTML5 in popravki odkritih napak v prejšnjih verzijah.

Bo s temi izboljšavami Opera uspela izboljšati svoj tržni delež, ki odvisno od statistik lebdi tam okrog dveh odstotkov? Težko verjamemo, saj so Google, Microsoft in Mozilla premočni in preveč vplivni konkurentje, a to ne zmanjšuje dosežka, da so norveški fantje spet sestavili odličen brskalnik. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani proizvajalca.