Izšla Opera 12

Matej Huš

15. jun 2012 ob 00:43:20

Izšla je nova verzija norveškega brskalnika Opera, ki v dvanajsti inkarnaciji nosi precej novosti. Nekatere so vidne na prvi pogled, večina pa jih tiči v drobovju. Kljub temu brez opaznih izboljšav ni šlo, saj je Opera dobila dodatne teme, ki omogočajo prilagoditev videza željam uporabnikov, in nekoliko izpiljen in vitkejši uporabniški vmesnik.

Sicer pa se je Opera posvetila rečem, zaradi katerih je v svetu poznana - to sta predvsem hitrost in strogo držanje standardov. Ob zagonu Opere z več odprtimi zavihki je zagonski čas občutno krajši, saj je nalaganje inteligentnejše. Tudi med brskanjem se skripte, stili in slike nalagajo bolj premišljeno, tako da brskalnik deluje hitreje in poskočneje. Izboljšali so tudi nalaganje strani po varni povezavi HTTPS, ki je hitrejše in nič manj varno.

Podprtih je cel kup novih standardov, večinoma sestavnih delov HTML5, kot so povleci in spusti, dostop do spletne kamere, CSS-animacije in podobno. Eksperimentalno so podprli tudi strojno pospeševanje in WebGL. Odslej zmore tudi Opera pisati od desne proti levi, saj je dodana podpora za arabščino, perzijščino, hebrejščino in urdu. Novo tehnologijo Do Not Track sedaj Opera končno razume.

Na koncu povejmo še, da je to prva verzija Opere, ki je za vse platforme na voljo v 64-bitni izvedbi. Glavna veja za Windows je še vedno 32-bitna, a je na voljo tudi 64-bitna. Zadnja, a nič manj pomembna funkcija je opera:cpu, ki omogoča prikaz porabe sredstev. Nova Opera 12 je brezplačno že na voljo na domači stran.