Predogled Internet Explorerja 10

Matej Huš

13. apr 2011 ob 06:27:31

Manj kot mesec dni po izidu Internet Explorerja 9 je Microsoft na razvijalski konferenci Mix11 včeraj predstavil prvo predogledno različico njegovega naslednika, Internet Explorer 10. Dean Hachamovitch je na predstavitvi poudaril, da bo IE10 v celoti podpiral standard HTML5. Tako je predstavil podporo za gradiente v CSS3 za slike v ozadju in podobno.

Skupaj s Stevenom Sinofskim, vodjem divizije Windows in Windows Live v Microsoftu, sta prikazala delovanje alfa različice IE10, ki je seveda strani izrisovala hitreje od Chroma (kaj drugega na Microsoftovi predstavitvi tako ni bilo pričakovati). Ob tem sta poudarila, da se ne bodo zgledovali pod Chromovem in po novem še Firefoxovem sistemu hitrega višanja številke verzije, saj to njihovem mnenju vodi zgolj v inflacijo številk verzije, h kakovosti pa ne prispeva prav ničesar. Nove verzije za razvijalce bodo izhajale vsako četrtletje in bodo na spletu.

In še najpomembnejše, predstavljen Internet Explorer 10 (in torej celoten Windows) so tekli na platformi ARM. Res je, poganjal jih je enogigaherčni ARM-jev procesor, kar pomeni, da se Windows v bližnji prihodnosti selijo tudi na mobilne naprave, kakor smo že napovedali.