Italijansko sodišče: Google mora odstraniti žaljive predloge iz funkcije samodokončaj

Matej Huš

6. apr 2011 ob 22:10:14

Milansko sodišče je potrdilo predhodno razsodbo, da mora Google iz predlogov, ki se ob uporabi funkcije Samodokončaj (Autocomplete) pri iskanju uporabniku ponudijo kot možnosti za dokončanje vnosa iskalnega niza, odstraniti žaljive. Odvetnik Carlo Piana pojasnjuje, da sta se ob vpisu imena njegove stranke (ki ostaja anonimna) v Googlu ponudili kot možnosti za dokončanje niza truffatore (prevarant) in truffa (prevara).

Google se je skliceval na doktrino varnega pristana, saj so po njihovih besedah zgolj servirali vsebino uporabnikov interneta. Funkcija Samodokončaj namreč iskalne nize dopolnjuje z najpogostejšimi frazami predhodnih iskanj. Piana je uspel dokazati, da Google vsebino ustvarja in ne zgolj servira, pri čemer mu je bilo v pomoč dejstvo, da Google z avtomatskimi metodami že odfiltrira predloge, ki vodijo na strani z nelegalno vsebino. Dodaja, da ne gre za nikakršno uzakonitev cenzure, saj je vsak primer specifičen. Konkretno ta primer pa je njegovi stranki povzročil veliko škode in ji omadeževal ugled.

Google je nad razsodbo milanskega sodišča razočaran. Vnovič so poudarili, da predloge kreira poseben algoritem na podlagi preteklih iskanj in ne podjetje sámo.