Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mandi

27. jun 2011 ob 16:45:38

Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.

Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi, da bodo podjetja pripravljena sprejeti pohitreni razvojni cikel. Produktni vodja za Firefox, Asa Dotzler, je v odgovor zapisal, da poslovni sektor ni prioriteta za Mozillo in da bi vsaka minuta, ki jo zapravijo na željah podjetij, pomenila manj kakovosten brskalnik za običajne uporabnike. Tovrsten odnos bo verjetno zgolj okrepil položaj Microsoftovega Internet Explorerja v poslovnem sektorju.

Razvijalci razširitev sicer pravijo, da gre bolj za nadlogo kot resen problem, a po drugi strani je s prihodom 5ke slovenski črkovalnik preprosto prenehal delovati. Mozilla se brani, da naj razvijalci pač uporabljajo uraden Add-On SDK, ki bo preživel spremembe različic. SDK je na voljo šele od 5ke naprej, zato bo zato minilo še precej časa, preden bo večina razširitev prepisana v skladu z njim.

Cilj Mozille je seveda povrnitev tržnega deleža, ki ga je na novo pridobil Chrome, vendar imajo z izvedbo bistveno več težav kot pri Googlu. Avtorji operacijskega sistema Ubuntu Linux tako že razmišljajo o polnem prehodu na Chrome.

Dodatek: IBM je sporočil, da skupaj z Mozillo intenzivno delajo na rešitvi, ki bi zbližala interese Mozille in podjetij. Kaj točno to pomeni - počasnejši tempo novih izdaj, morda posebno različico Firefoxa za podjetja, kaj tretjega, za zdaj ni jasno.