Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji

Matej Huš

31. mar 2011 ob 10:30:39

Microsoft je danes zgodaj zjutraj napovedal, da bodo vložili uradno pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji, ker Google po njihovem mnenju krši protimonopolno zakonodajo. Priznavajo, da se Google uspešno približuje svojemu cilju, ki je organizacija vseh informacij na svetu, a se pri tem zatekajo k praksam, ki na nepošten način preprečujejo nastanek in razvoj konkurence.

Ker ima Google v Evropi še večji tržni delež kot v ZDA - statistike pravijo, da okrog 95-odstotnega - jim ni ostalo drugega, kakor da vložijo formalno pritožbo. Microsoft priznava, da bo marsikdo v tem videl odseve ironije, saj je navsezadnje redmondski velikan preživel več kot desetletje na bojni nogi z ameriškimi in evropskimi varuhi konkurence, a da so se po temeljitem premisleku odločili, da prvič v zgodovini tudi sami vložijo tovrstno pritožbo.

Googlu očitajo onemogočanje polnega dostopa do YouTuba ostalim iskalnikom, tako da ne morejo vračati enako kakovostnih zadetkov pri iskanju videoposnetkov kot Google. Dodajajo, da je Google lani izključil popoln dostop do YouTuba prek Windows Phone (ne prenašajo se metapodatki), medtem ko Android in iOS normalno delujeta kot polni aplikaciji in ne le gola brskalnika.

Problem so tudi osirotele knjige v Google Book Searchu, ki ga je omenilo že ameriško sodišče, sedaj pa želi Microsoft podobna zagotovila še v Evropi. Četrti očitek so podatki o oglaševanju, ki jih Google v celoti ne posreduje niti oglaševalcem, tako da jih ti ne morejo uporabiti za analizo trga in morebitno prilagoditev oglaševanja še prek drugih spletnih platform (slednje je celo pogodbeno prepovedano). Google naj bi tudi pogodbeno prepovedoval stranem uporabo konkurenčnih iskalnih okenc na svojih straneh (recimo Bingovo iskanje), saj so vse pogodbe ekskluzivne.

Google je bil v zadnjem času večkrat tarča kritik EU. Navadno ga karajo zaradi storitve Google Street View, konec preteklega leta pa so na pobudo francoskih spletnih podjetij uvedli preiskavo zoper Google, jo razširili in dodali še nove pritožnike. Google se je na najnovejšo napoved odzval z besedami, da nad odločitvijo niso presenečeni, saj se je Microsoftova podružnica že predhodno pritožila. Napovedali so sodelovanje z Evropsko komisijo in seveda zanikali kakršnekoli nezakonite prakse.