GNOME 3 skoraj nared

N/A

25. mar 2011 ob 11:59:31

GNOME Project je drevi izdal predogledno različico (release candidate) namiznega okolja GNOME 3. Razvijalci vas vabijo k prenosu in testiranju, končna različica pa naj bi bila nared 6. aprila, kar nameravajo pospremiti z release party-ji širom oble. Slovenski bo v četrtek, 7. aprila v ljubljanski Kiberpipi, pod organizacijo Skupine za slovenjenje gnome-si.

Glavna prednost trojke naj bi bil močno spremenjen in dodelan uporabniški vmesnik, GNOME Shell, ki ga dobro poznamo iz spora z Ubuntom; slednji se je po dolgoletnem sodelovanju raje odločil za konkurenčno okolje Unity. Glavni cilj Shella je približati Linux namizje povprečnemu uporabniku, zato je vmesnik precej poenostavljen in grafično spoliran. Prevladujejo velike ikone, na levi je dok s popularnimi programi, skrili so gumbe za min/max in pa dok s pognanimi programi. Vgradili so močan indekser (za hitro iskanje). Za obstoječe programe, ki sicer predstavljajo dobršen del okolja GNOME, je poskrbljeno in naj bi delovali brez težav, seveda pa naprošajo razvijalce, da jih priredijo na nov vmesnik.

Vprašanje je, kako dobro ga bodo uporabniki sprejeli. Najpopularnejša distribucija, Ubuntu, prehaja na Unity, Fedora in openSUSE pa za zdaj imata zadržke.